Multimeediumi klassi toetab


NutiLaborite eesmärk on suurendada noorte IT-alast teadlikkust ning tõsta infotehnoloogiat õppima asuvate noorte arvu. 2012. aastal algatatud NutiLaborite projekti eesmärgiks on arendada noorte infotehnoloogia-alast huvitegevust Eestis. Projekti veab Vaata Maailma SA ja suursponsorid on EMT/Elion, Microsoft, Swedbank, SEB ja SK.
​NutiLabori projekti tutvustuse ja teised toetajad leiate NutiLabori kodulehelt
http://www.nutilabor.ee/



reede, 18. september 2015

Storyboard ehk piltlugu

Film saab alguse ideest. Lühifilmi tegemisel võib stsenaariumi asemel kohe teha storyboard'i, kuna tähtajad õpilaskonkurssidel on lühikesed ja kavandada saab kiiremini piltlugudega. Piltloost saab esimese visuaalse ülevaate filmist.

Näide "Vanad ja kobedad..."


Storyboard tuleb ingliskeelsest sõnast ja tähendab loo või mõtte lahti seletamist joonistuste abil. Eesti keele vaste oleks piltlugu või süžeeskeem.

Piltlugu näitab kuidas film hakkab kaaderhaaval välja nägema. Siin on hea paika panna kaadrite suurused, et film tuleks huvitav ja paremini jälgitav. Sinna saab lisada info tegelaste teksti ja heli kohta.

Plaani (kaadrite suurused)
- üldplaan (ÜP) - objekt koos taustaga;
- keskplaan (KP) - inimese kujutamine algab peast ja lõpeb vöökohaga (kõne ja dialoogi filmimisel ja kasutatakse palju televisioonis);
- suur plaan (SP) - objekt suurelt;
- detailplaan (DP) - detail suureltnäiteks silm.

Piltlugu võib olla tehtud kriipsujukudena ja graafiliste kujunditega, kuna tähtis on kavandamine, sest filmimisel tuleb järjestada erineva suurusega plaane. Stsenaariumist tavaliselt plaanide suurusi välja ei loe.

Storyboard'i järgi hakkab tööle kogu filmi tootev meeskond.

Kõikide filmise aluseks on piltlugu. Üks näide "Toy Story" piltloost:



Õpetus:



Kasutatud materjalid:
http://filmitalgud.blogspot.com.ee/2011/07/kuidas-teha-piltlugu-ehk-storyboardi.html

http://www.rock-your-world.org/writing-and-developing-storyboards

http://narratiivloojutustamine.weebly.com/storyboardi-loomine-ja-arendamine.html